Is de Gewone Vrouw anti-spiritualiteit?
Nee.
Mensen verschillen van elkaar.
Sommige mensen zijn goed in sport.
Sommige mensen zijn goed in wiskunde.
Sommige mensen hebben een hoge spirituele intelligentie.

Over het onderwerp spirituele assertiviteit vind je hier veel artikelen:
Veilig en gezond spirituelen kun je alleen als je onderscheid kunt maken.


Over spirituele assertiviteit


Spiritualiteit is een commerciële markt geworden en de kwaliteit van het aanbod verschilt sterk.
Dit houdt in dat je:
– Weerbaarheid op moet bouwen
– Onderscheid moet kunnen maken

Wat zou jij tegen je kinderen zeggen als ze zouden beginnen met het ontdekken van de huidige vorm van spiritualiteit?
Net als we preventieve voorlichting hebben ontwikkeld op het gebied van drank, sex en drugs, is ook hier goede voorlichting nodig. Preventieve voorlichting kan ervoor zorgen dat mensen bewust referentiekaders gaan ontwikkelen: wat is gezonde spiritualiteit, en waar wordt het gevaarlijk?

In de Nederlandse samenleving staat de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging hoog in het vaandel. Preventieve voorlichting respecteert de vrijheid van het individu, maar biedt wel onderscheidingsvermogen en weerbaarheid. Het bewust en weerbaar maken van het individu is dus veel zinniger als negatieve (stigmatiserende) kritiek of felle discussie over de zin en onzin van spiritualiteit en religie.

Waarom is dat nodig?
Door een spirituele beunhaas kun je flink “in de spirituele problemen” komen. Dan kun je denken aan sektevorming of spiritueel misbruik, maar ook aan psychologische of psychiatrische problemen door ondeskundige spiritualiteit.

Daarna bestaat nogmaals het risico op problemen omdat er voor veel mensen geen betaalbare & gespecialiseerde hulpverlening beschikbaar is. De schaarse vakkundige hulpverleners worden niet vergoed door de zorgverzekering of hun locatie ligt zo ver weg dat de reiskosten een probleem vormen.

Die cirkel moet doorbroken worden. Mijn insteek is weerbaarheid: de problemen voorkomen. Om die weerbaarheid een naam te geven heb ik de term spirituele assertiviteit bedacht.

Introduceer ik met spirituele assertiviteit de volgende spiri-hype?

Alstublieft niet. Ik schrijf in de goede hoop dat deskundigen uit de diverse disciplines, de specialisten, het stokje van me over gaan nemen om het onderwerp verder uit te werken.

Specialisten zijn vakkundig en jarenlang opgeleide sjamanen, zenleraren, heksen, dominees, imams, boeddhistische leraren en wetenschappers. (et cetera en uiteraard allemaal M/V) Ook kun je denken aan martial arts specialisten met een spirituele ontwikkelingsweg.

Elke spirituele of religieuze stroming heeft zijn eigen kwaliteiten en zijn eigen valkuilen en blinde vlekken. De ontwikkeling van kwalitatieve preventieve voorlichting die gezond en eigentijds aansluit op de Nederlandse samenleving is een maatschappelijke verantwoordelijkheid die alleen de echte specialisten op zich kunnen nemen.

Kan ik op de website van de Gewone Vrouw een lijst vinden van foute guru’s en spirituele beunhazen waar ik voor moet oppassen?
Nee.
De Gewone Vrouw schrijft over het ontwikkelen van bewustzijn, weerbaarheid, relativeringsvermogen en onderscheidingsvermogen.
Je vindt hier tips, inzichten en eye-openers.

Onderin de website vind je links naar meer informatie en hulpverleners.
Op elke pagina kun je naar beneden scrollen.
Linktips zijn van harte welkom.